Sunday, January 16, 2011

Kenapa Brush Photoshop jadi CROSSHAIR?

Assalamualaikum wbt.

Hari ni aku nak kongsi macam mana kita punya photoshop brush boleh hilang bentuknya secara tiba-tiba dan hanya menunjukkan bentuk 'tambah' ataupun istilahnya adalah CROSSHAIR

Aku mula-mula pun tak tahu apa kejadahnya dah jadi pada photoshop aku hingga outline brush tu boleh hilang. Maka dengan itu sakit hati aku sorang-sorang kat situ mengenangkan aku tak dapat nak agak besar mana brush aku pilih. 

Crosshair tu rupanya yang macam ni :
yang dalam bulatan merah tu ye.
Benda ni selalu jadi kat aku sehinggalah aku tahu apa sebab yang menyebabkannya. Crosshair tu akan jadi bila kita tekan CAPS LOCK ataupun tulisan huruf besar. Jadi untuk menghilangkannya dan menampakkan semula bentuk brush kita, tekan la semula CAPS LOCK tu. Kalau korang tak caye, pi lah try kat Photoshop korang. 

Hehe. Lepas ni tak payah dah pening pale nape brush aku tak keluar-keluar ye! Yeay2~!


19 comments:

ferry said...

crosshair tu yang ferry tau macam macam pointer untuk men CS ..merah pun men counterstrike kan? baik ngaku

dato muda nizar said...

hahaha...btoi2,..dlm counter strike tuh...smcm jaaa...hahahaha..anyway,tq lpas cite masalah ni..huhu

MERAH said...

haha.merah men mario je laa.hak3.
crosshair tu simbol gitu la nyee.hee :)

I am Belle, my frenz used to call me Bola2_Api... said...

Salam, thanks sudi singgah blog sy...sy dah follow merah yer...nice blog....berkenaan soalan ttg tudung bahu tu sy x faham sgt...scallop yer?

apisv2 said...
This comment has been removed by the author.
ROSNAJIHAH said...

hihi..bru sy tau...thanks share info

z.u.n.a.i.d.a said...

blog ni tok kongsi info la ek, nice sharing dear, akak dh folo2 nti leh la share idea kat sini

apisv2 said...

usha la blog interactive multimedia aku gak, haha.

ferry said...

macam biasa demand sikit je..hehehe..nak header transparent..kira takde warna background..guna font 3d..pastu ikut merah la nak tambah ape2..burung hantu ke..sayap ke.. heheheh

MERAH said...

wah3.demand ajeee dy ni.haha.
oke lerr kali ni cube2 dluu.
siap tu xtaw lg la ble yee.hehe

ferry said...

ok..ni yg rasa macam terjatuh cinta ni.. ;p ..mintak2 tak de orang kejar..lari duluu

MERAH said...

elehhhh.padahal dy pndai gunekan org jek.wek3~lari laju skett ye.haha

ferry said...

tak larat la nak lari.. ;p
ehh..tak baik tau kata kita camtu..ni yg rasa nak merajuk seminggu ni

ferry said...

merah..saiz ni 895*200

MERAH said...

olololo.seminggu je ke?haha.
sorry yerrr.okeh3.thn depan siap!haha.

ferry said...

eh..merah..nape wat poll kat tepi macam tu..ish3..nanti orang baca tak selesa..ok?

MERAH said...

haaa?knape kalo orang bacenye??

ferry said...

ermm..ntah..tak best :)

sejarawan said...

saling follow ya, sy udh dluan nih.