Thursday, January 27, 2011

Cara guna PS Brush

Assalamualaikum wbt.

Wahhh asyik-asyik brush sampai aku pun dah muak. Haha. Memang brush watak utama dalam PS. Hihi. Ok jum-jum.

haa buka new canvas. aceceh.

kertas putih aka kertas lukisan

Haa pilih lah corak yang berkenan di mata dan hati.

click [Brush Tool] then click [Brushes].

kalau tak jumpa, gi  [window > brushes]
okay cubalah ubah apa-apa in the red box.

Ingat! add new layer for each brush supaya senang kalau nak ubah dikemudian hari nanti.

Ni nak ubah warna

ok dah jadi coraknya. 

Tiba-tiba rasa nak ubah kedudukan love yang pink tu. [Move Tool]

Click layer yang mengandungi love tu lepas tu gerak-geraklah guna Move Tool.
(It's better to rename your layer then just let it be layer 1,2,3...supaya senang nak tengok)

ni untuk rotate atau scale atau apa-apa je.

see! dah terpusing kan benda love tu!
Pengajaran hari ini :
1. Cuba je apa yang ada dalam PS tu. You never know when you never try.
2. Ingat add new layer untuk setiap satu corak/brush/design.


6 comments:

hans said...

bagus
den dulu belajar benda nih walaupun xminat
hehehehe

Vote Hans Bernombor 10 Diruangan Komen

z.u.n.a.i.d.a said...

noted..nti nak try la..huhuhuhu

ferry said...

ermm..senang kan ada photoshop..takyah suruh orang buatkan lagi :(

MERAH said...

HANS : hehe.nasib baik ler tuan py blog ni minat ngn benda ni.huhu.

KAK ZUE : try2.sonang jahhh ni.hee.

FERRY : alololo wat tacing lak dy ni.hehe.nanti ade tu sng laaa.

ayin~weeweet said...

ilmu baru.wow! :)

aNdi.Hanin::حنين نظوره said...

MERAH, mana nak cari brush cumel2 mcm dlm entri ni ek?